MIJN VERHAAL

Wie ben ik?

Mijn naam is Sascha, geboren op 15 maart 1998. Ik heb een passie voor eten en (leren) koken. Onlangs ben ik afgestudeerd als voedingsspecialist en ben ik hard op weg om orthomoleculair therapeut te worden. Andere mensen helpen met gezondheidsklachten is een droom van mij. Daarnaast is mijn hobby mijn gezondheid geworden. Constant lezen, denken, uitpluizen wat er met me aan de hand zou kunnen zijn en dit vervolgens oplossen geeft me een kik. Ik ben hier dan ook tot op de dag van vandaag nog mee bezig.

IMG_5821

Maar hoe is dat ontstaan?

18 jaar was ik, toen ik besloot dat ik wilde stoppen met de pil. Nee, niet om zwanger te worden. Maar simpelweg om af te zijn van de naar mijn mening onnodige kunstmatige hormonen die ik elke dag weer slikte. In plaats daarvan had ik een koperspiraal laten plaatsen.

Volgens de gynaecoloog kon het een aantal maanden duren voordat mijn menstruatie weer op gang zou komen na het plaatsen van het spiraaltje. Gelukkig bleek dat niet het geval te zijn en werd ik gewoon na iets langer dan een maand ongesteld. Maar het deed wel echt ontzettend veel pijn. In eerste instantie dacht ik dat het door het spiraaltje kwam, aangezien deze een paar maanden de tijd nodig zou hebben om door mijn lichaam geaccepteerd te worden. Echter, werd het niet beter, alleen maar slechter. Zo slecht zelfs dat ik op een nacht huilend naast het bed van mijn ouders stond te smeken of we naar de dokter konden gaan. Daar ben ik uiteindelijk ook heen geweest. De precieze woorden van de dokter waren: ‘Je hebt gewoon een gevoelige baarmoeder.’ Waaruit ik concludeerde dat ze vond dat ik me aanstelde. Dus ik ging weer naar huis met het idee dat ik de pijn maar moest accepteren.

‘Je hebt gewoon een gevoelige baarmoeder’ 

Dus dat was wat ik deed. Totdat een ik een aantal maanden later weer zo erg ongesteld was dat ik zat te huilen van de pijn op de wc. Ik was op dat moment in Portugal en ik heb daar stel op sprong gezocht naar een gynaecologe die me zo snel mogelijk kon helpen. Ze maakte een inwendige echo en concludeerde dat ik PCOS had en waarschijnlijk endometriose daarbij. Binnenkort zal ik een blog plaatsen over wat PCOS  en endometriose precies inhouden. De diagnose kreeg ik in september 2017. De gynaecologe adviseerde me wederom aan de pil te gaan, om mijn natuurlijke menstruatie stil te leggen en hierdoor de klachten te verminderen.

Hoe is het nu?

Ik ben echter nooit aan de pil gegaan. Na veel research, waar ik jullie uiteraard graag later meer over vertel, heb ik besloten dat dit niet de juiste oplossing voor mij was. PCOS en endometriose zijn namelijk natuurlijk te behandelen door middel van voeding, levensstijl en/of supplementen. Mijn menstruaties zijn  nu regelmatiger, wat minder pijnlijk en ik voel me beter. Ik ben er nog lang niet, maar ik ben op de goede weg!

Waarom ga ik hierover bloggen?

Heb je even? Ik heb een aantal redenen:

  1. Ik wil zijn wat ik zelf mis. Ik mis een platform waar ik ‘hormoon proof’ recepten kan vinden zonder dat ik ervoor hoef te betalen. En ik wil verhalen lezen van mensen die hetzelfde doormaken.
  2. Ik wil mensen inspireren vooral ook zelf na te denken in plaats van blind te dokters volgen.
  3. En,,,, ik vind het heel erg leuk om te schrijven over mijn passie

Volgende blog ga ik wat dieper in op hoe ik mijn PCOS aanpak d.m.v. voeding. Ook wil ik graag recepten met jullie gaan delen en vertellen over hoe het leven met een hormonale disbalans mij af gaat.