Sascha’s verhaal

logo blad transparant

Wat als je op je 18e hoort dat je niet op een natuurlijke manier kinderen kan krijgen?
 
Begin 2017 stopte ik met de pil en de hel barstte los: heftige menstruaties, lange cyclussen (soms wel 45+ dagen), haaruitval, buikpijn en stemmingswisselingen. En waar ik misschien nog wel het meest mee zat: ik voelde me niet helemaal vrouw meer. 
 
Ik ging naar de dokter en werd doorgestuurd naar de gynaecoloog. Hier volgde een aantal onderzoeken en al snel kreeg ik de diagnose PCOS. Kort gezegd is dit een hormonale disbalans waarbij er niet altijd een eitje springt en er daardoor cystes op de eierstokken kunnen ontstaan. 
Het advies van de gynaecoloog was: “ga maar aan de pil en kom terug als je een kinderwens hebt.” Dat vond ik een beetje gek. Er was duidelijk een probleem, want mijn lichaam deed niet wat het moest doen. Waarom gaan we dat probleem uitstellen in plaats van aanpakken? De pil zou namelijk alleen mijn symptomen maskeren. 
 
Deze gedachten maakte dat ik vol tegen het advies van de gynaecoloog in ging. 
Er moest een reden zijn waarom mijn lichaam niet deed wat het moest doen en dus ging ik op onderzoek uit. Uiteindelijk kwam ik erachter dat er wél iets te doen was aan PCOS en dan wel op een natuurlijke manier. 
Rigoureuze aanpassingen in mijn eetpatroon en leefstijl waren het gevolg. Ook begon ik met supplementen slikken die paste bij mijn lichaam. Ik leerde weer voelen en vrouw zijn.
 
Het was een enorme puzzel. Wat past er bij mijn lichaam? Wat vindt het fijn? Wanneer voel ik mij op mijn best. Maar uiteindelijk was het absoluut de strijd waard. Nu, ruim 4 jaar later heb ik geen pijnstilling meer nodig als ik menstrueer, wat ik weer regelmatig doe. En ik ging van 10 cysten op mijn eierstokken naar 3 in 3 jaar tijd en er springt elke maand een eitje. 
 
Ik voel nu echt dat ik mijn meest optimale zelf ben! Ik kon dit simpelweg niet voor mezelf houden en besloot keihard te gaan studeren, om zo ook andere vrouwen te kunnen helpen met PCOS en andere hormonale problemen en kwalen.
 
Verder ben ik natuurlijk veel meer dan mijn diagnose en mijn beroep! Ik ben ook een echte levensgenieter die ontzettend dol is op de natuur en haar mooie plekken. Ik kan enorm genieten lekker eten, de zon, fijn gezelschap en mooie gesprekken. 
 
Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons eerste kindje. Extra bijzonder, zeker na de diagnose! 

Gezonde groetjes,

Sascha logo blad transparant gedraaid