Mijn ervaring met «DAYSY» cycluscomputer

Wie mij kent, weet dat ik ontzettend warm kan lopen voor natuurlijke dingen. Zo ook van mijn nieuwste ‘speeltje’ genaamd Daysy. In deze blog lees je mijn ervaring met haar en hoe zij werkt.

Eerst even een lesje biologie

Voordat ik uit kan leggen hoe Daysy precies werkt, dien je eerst het wonderschone vrouwelijke lichaam te begrijpen. Onze maandelijkse cyclus is complex, maar met een patroon.

Een gemiddelde cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen. Ongeveer 14 dagen voor de menstruatie springt er een eitje (ovulatie). Dan ben je vruchtbaar, net als 5 dagen voor de eisprong.

En nu komt het leuke: je kunt aan je basale lichaamstemperatuur zien in welke fase van de cyclus jouw lichaam zich bevindt.

In de eerste fase is je basale lichaamstemperatuur (waaktemperatuur) laag. Op de dag van de eisprong heeft je temperatuur een dipje, waarna de temperatuur juist weer omhoog schiet in de laatste fase. Eenmaal ongesteld geworden (cyclus dag 1) begint alles weer opnieuw.

Hoe werkt Daysy?

Daysy brengt de temperatuurschommelingen gedurende de cyclus in kaart en onthoudt dit voor de volgende cyclus. Zo leert Daysy jouw lichaam steeds beter kennen. Iedere vrouw is uniek en heeft daardoor een ander patroon. Hieronder zie je mijn temperatuur curve van de eerste maand:

IMG_4513.jpg

Je ziet een duidelijke dip in temperatuur op dag 20, daarna bleef mijn temperatuur drie dagen hoog. Dag 20 was dus mijn eisprong. 

Groen licht betekent niet vruchtbaar (go for it;).

Rood licht betekent wel vruchtbaar, in dat geval kun je een condoom gebruiken, wanneer je zwangerschap wilt vermijden.

Oranje licht betekent dat Daysy jou nog verder leert kennen. In dit geval dien je je ook te beschermen.

Naarmate je Daysy meerdere cyclussen gebruikt, zal je zien dat er minder rode lichtjes gaan branden, en meer groene!

Mijn ervaring met Daysy

Voor succesvolle metingen, dien je minimaal drie uur achter elkaar geslapen te hebben. Iets wat mij in het begin niet altijd lukte (vandaar dat mijn temperaturen in het begin zo warrig zijn). Ik was gewoon te enthousiast…

Het viel mij vooral op hoe snel het meten ’s ochtends een gewoonte wordt. Het is zaak dat het eerste wat je doet ’s ochtends meten is. Als je bijvoorbeeld eerst opstaat om naar de wc te gaan, warmt je lichaam zich weer op. Inmiddels doe ik het zonder erbij na te denken, elke ochtend.

De pil is geen optie voor mij, spiraal ook niet. Aan de pil voelde ik mij somber, dik, dramatisch en misselijk. Spiraaltje bezorgde mij helse pijnen. Dit is echt de perfecte oplossing. Ik ben erg consistent en dat is misschien ook wel een van de redenen waarom Daysy en ik zo goed bij elkaar passen.

IMG_3708 2

Maar het allerbelangrijkste… Voor mij is het een soort bevestiging om elke maand te zien dat ik vruchtbaar ben, zeker met mijn PCOS verleden. Ik leer mijn lichaam kennen in de meest pure vorm, ik weet waar het mee bezig is en kan het ondersteunen. Meten is weten!

Daysy is echter geen anticonceptie, maar een vorm van de cyclus in kaart brengen. Gebruik vooral je gezonde verstand en wees consistent! 

Wil je ook aan de slag met Daysy of meer informatie? Neem dan eens een kijkje op de website van Daysy Nederland –> https://www.daysynederland.com/

Vragen? Stuur mij gerust een berichtje 🙂

Gezonde groetjes,

Sascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s