Zo voorkom en verhelp je een winterdip!

Heerlijk avondje is gekomen….. Of is het allemaal niet zo heerlijk? Ben je vermoeid, kun je je niet concentreren, kom je moeilijk uit je bed en heb je ‘last’ van de donkere dagen? Dan kan het goed zijn dat je een winterdipje te pakken hebt!

Wat te doen aan een winterdip?

Haal de zon uit een potje: verhoog je vitamine D status

In de zomer maanden kun je, mits de zon krachtig genoeg is, zelf vitamine D aanmaken. Wel is het dan noodzakelijk om voor minimaal 25% onbedekt de zon in te gaat. Vaak zijn enkele minuten al genoeg. Maar genoeg over de zon, die is immers toch ver te zoeken op het moment. En voorraadje dat je hebt opgebouwd in de zomer is inmiddels ook al op.

Hoe weet je of je een tekort hebt? Klachten zoals een laag libido, PMS, gaatjes in het gebit, zwakke botten, somberheid, winterdip (daar heb je ‘m), stress, insulineresistentie etc. Maar om er echt zeker van te zijn geldt natuurlijk: meten = weten en 80 is prachtig. Dat houdt in dat wanneer je vitamine D waarde in je bloed boven de 80 nmol/l, je geen tekort hebt.

Heb je een tekort? Dan kun je het beste 50 mcg vitamine D per dag bijslikken. Het liefst i.c.m. vitamine K en magnesium voor de beste opname, mits je geen bloedverdunners gebruikt. Kies voor een vitamine D supplement in druppelvorm. Vaak is dit namelijk op basis van olijfolie, wat de vitamine makkelijker opneembaar maakt (want vetoplosbaar).

Ga naar buiten

Het liefst ’s ochtends, als de zon net op is. Het eerste licht ’s ochtends bevat in verhouding tot de rest van de dag het meeste blauwe licht, waar je lekker wakker van wordt. Blauw licht ’s avonds vermijd je natuurlijk, om goed te kunnen slapen.

En als je dan toch buiten bent: beweeg! Door fysieke inspanning maakt je lichaam endorfine aan en daar word je blij van.

Vies weer of niet zo’n buiten mens? Koop een philips wake-up light, deze bootst het blauwe daglicht na.

Voeding bij een winterdip

  • Vermijd koffie zoveel mogelijk. Het helpt je misschien wakker te worden ’s ochtends, maar daarna werkt het echt averechts.
  • Eet voldoende producten die omega 3 bevatten. Vis, lijnzaad(olie), olijfolie, noten, zaden.
  • Eet veel antioxidanten uit groenten en fruit.
  • En zorg voor een regelmatig eetpatroon om je bio ritme te ondersteunen.

Natuurlijk zijn dit de basis tips tegen een winterdip, maar het kan je echt een stuk op weg helpen! Heb je na het uitvoeren van de bovenstaande tips nog last van sombere gevoelens? Maak dan een afspraak met een orthomoleculair therapeut. Er zijn namelijk genoeg andere opties.

Fijne Sinterklaasavond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s