Hoe kom je natuurlijk van je acne af?

Iedereen heeft er weleens last van: een puistje, pukkel of mee-eter. Maar als het in zo’n extreme mate aanwezig is, wordt het natuurlijk tijd om er iets aan te doen (al is voorkomen altijd beter dan genezen).

First things first: wat is acne?

Als oorzaak van verschillende factoren (bijvoorbeeld hormonen, stress, roken of voeding) ontstaat er een verhoogde talgproductie, waardoor de talgklieren dikker worden.

En dan komt de bacterie Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes) om de hoek kijken. Deze rakker is gek op talg en huidvet en zorgt er daarnaast voor dat het afvoerkanaal van de talgkliertjes beschadigd raakt, waardoor ‘ie knapt.  De talg komt in de omliggende huid terecht met als resultaat een aangewakkerd immuunsysteem.

Het immuunsysteem stuurt witte bloedcellen naar de aangedane plek om de talg op te ruimen, wat resulteert in een ontsteking (die witte kop). Je puist is geboren…

Misschien nog wel belangrijker: wat doen je aan acne?

Om de klachten van binnen én van buiten aan te pakken, heb ik Annemarie (schoonheidsspecialiste en tevens mijn moeder) gevraagd om ook wat tips met ons te delen. Maar eerst deel ik ze zelf even, komt ‘ie:

Tips voor acne behandeling van binnenuit:

 • Minder zuivel: misschien vanzelfsprekend, maar ik wilde het zeker nog even toelichten. Zuivelproducten zorgen namelijk voor een verhoging van het IGF-1 niveau (insuline like growth factor), wat een stimulerend effect heeft op de talgklieren. Logisch om te bedenken is dat pubers zelf al veel groeihormoon aanmaken, waardoor extra aanvoer echt een overbodige luxe is.
 • Voor de sporters onder ons: kap met whey eiwitpoeder. De aminozuren (glutamine en leucine) zijn in verband gebracht met een verhoogde talgproductie. Als je graag een eiwitpoeder wil gebruiken: ga dan voor hennep of erwten eiwit!
 • Laat je bloedsuiker minder stijgen (vaak bij hormonale acne op de rug en decollete of op de kaaklijn). Wanneer je suiker eet, stijgt je bloedsuiker. Om dit weer te normaliseren wordt er insuline aangemaakt. En laat insuline nou net de talgproductie verhogen. Probeer de suikers die je eet te combineren met vet (bijvoorbeeld een appel met wat nootjes), zo voorkom je namelijk dat je bloedsuiker te snel stijgt.
 • Eet onbewerkte producten en drink water zonder prik. Als je onbewerkte producten eet, eet je al veel minder snel verstopte suikers (zie vorige punt). Wist je trouwens ook dat teveel prik(water) ervoor kan zorgen dat je een zink tekort ontwikkeld? En je raad het al, een veel voorkomend symptoom van een zink tekort is acne.
 • Wees lief voor je lever. Dit is niet de eerste keer dat ik deze tip geef en het zal ook vast niet de laatste zijn. Jouw lever doet zo ontzettend veel voor je, waaronder de afbraak van hormonen. Ondersteun je lever door het eten van artisjok, knoflook, kurkuma, bittere groenten zoals witlof en kruisbloemigen zoals broccoli.
 • Los tekorten op. O.a. vitamine A en E, maar ook zink, selenium en omega 3/6 verhouding kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Ga echter nooit zelf aan de slag met voedingssupplementen maar laat dit je aanmeten door een professional. Vanaf juni 2020 start ik met mijn eigen praktijk, waar ik ook energetische bloedtesten af zal gaan nemen. Stuur me een berichtje voor meer info.

Acne behandelen van buitenaf:

 • Laat eens in de zoveel tijd je huid reinigen door een professional. Eens in de zes tot acht weken is voldoende voor milde acne, bij ernstige acne is vijf weken aan te raden. Laat dit bepalen door de professional in kwestie.
 • Reinig ook zelf je huid goed met een niet alcoholisch product. Alcohol droogt namelijk de huid uit. Je kunt het een beetje vergelijken met je tanden, als het goed is ga je twee keer per jaar naar de tandarts, maar thuis poets je ook twee keer per dag je tanden (hoop ik dan).  Laat niet alles over aan de professionals, maar help zelf dus ook een beetje ;).
 • Kies voor een creme die past bij je huid. Want ieder huidtype is natuurlijk weer anders.
 • Kom liever niet zelf aan de plekjes, maar laat dit door een deskundige doen. Vaak wordt door uitdrukken van puistjes met vieze nagels de ontsteking alleen nog maar erger.
 •  Gebruik liever geen make-up. Maar, als je er echt niet onder uit komt, kies dan voor make-up op basis van mineralen en maak je huid goed schoon voor het slapengaan. Plamuur dus niet je hele gezicht dicht…
 • Gebruik kokosvet of CBD-olie/zalf op de aangedane plek(ken).

Hopelijk heb je er wat aan! Bij vragen mag je me altijd nog een berichtje sturen.

Gezonde groetjes,

Sascha

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s