Eerste hulp bij hormonale struggles!

Door mijn PCOS heb ik eigenlijk altijd last van hormonale klachten. Zichtbaar of onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik kan je vertellen dat het delen van deze klachten best persoonlijk is en dus ook spannend om te delen. Normaal gesproken verberg ik deze klachten, maar ik vind het belangrijk dat dit onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt.

Per klacht wil ik graag mijn persoonlijke tips aan jullie geven. Naast de ‘standaard’ tips, zoals niet roken, veel water drinken etc. Die weten jullie allemaal wel, toch? Zo niet, vragen staat vrij!

Zelf heb ik geen last van alle onderstaande klachten, maar ik denk nou eenmaal graag mee, dus daar zal ik ook tips voor geven! Deze tips zijn gebaseerd op wat ik op school leer, ik in boeken lees of zelf heb ondervonden. Hopelijk heb je er iets aan 🙂

#1 Vervelende bonkende hoofdpijn

Hoofdpijn kan een teken zijn van hormonale problemen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is daarom goed om je maandelijkse cyclus bij te houden en zo ook de klachten die je ondervindt. Heb je vaak hoofdpijn rond dezelfde cyclus dag? Grote kans dat je last hebt van hormonale hoofdpijn. Wat mij daar erg bij geholpen heeft magnesium. Magnesium Tauraat om precies te zijn, er zijn namelijk verschillende soorten magnesium. Leuke bijkomstigheid is dat je er ook nog eens lekkerder van slaapt. Google maar even 🙂

#2 Acne

Voeding heeft een enorme invloed op hoe je huid eruit ziet! Maar, heb je het idee dat jouw acne klachten hormoon gerelateerd zijn? Omdat je bijvoorbeeld altijd rond je menstruatie last hebt van puistjes of vaak pukkels hebt op je kin? Zoek dan eens naar een manier om te zorgen dat je lever optimaal werkt (lees: witlof en andere bittere groenten).  Daarnaast doe je er ook altijd goed aan even niets op je huid te smeren, of alleen natuurlijke crèmes.

#3 Haaruitval

Nog zo’n gezellig onderwerp! Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het een enorme aanslag op je vrouwelijkheid is als ineens je haar uitvalt. Wanneer dit hormonaal is, heb je vaak ook last van een van de andere hormonale problemen genoemd in deze blog.

Met trots kan ik zeggen dat ik bijna helemaal van mijn haaruitval af ben! Kleine sidenote: iedereen heeft haar uitval van ongeveer 100 haren per dag. Nu hoef je ze van mij niet allemaal te gaan tellen, maar je kunt zelf best inschatten of het er meer of minder zijn. Dus ja, mijn haar valt nog steeds uit, maar niet meer zo heftig als eerst. Ook dit heb ik gedaan door mijn lever te optimaliseren. Verder is het voor je haar ook van belang dat je alle vitamientjes binnen krijgt en je het niet te vaak wast met een zo natuurlijk mogelijke shampoo.

#4 Oververmoeidheid

Ken je dat? Midden op de dag kak je ineens zomaar in. En niet zo’n klein beetje ook. Het liefst wil je alleen maar slapen en niets lijkt meer te lukken. De oplossing: Maca.

Maca is een wortel met een geneeskrachtige werking op het voortplantingsstelsel. En uit ervaring kan ik je zeggen dat het ook onwijs goed werkt voor je energielevel. Klein probleempje: ik heb nog nooit zoiets smerigs gegeten/gedronken. Gelukkig heb ik daar onlangs een oplossing voor gevonden; Maca in druppelvorm! Probeer het eens (ook goed voor je libido).

#5 Overbeharing

Ook zo’n leuke, vooral in combinatie met haaruitval. Heel naar. Ik ben nog steeds op zoek naar een goede oplossing voor dit probleem. Maar wat is het lastig. Voorlopig zullen scheermesjes en harsstrips van de schoonheidsspecialiste (dankje mam) mijn beste vriend blijven. De enige tip die ik hiervoor kan geven is toch wel dat je jezelf omarmt zoals je bent en ook vooral een partner zoekt die dit ook doet. Een vriend/ vriendin die je uitlacht omdat je een snor hebt, mag je wat mij betreft gelijk buiten de deur zetten (sorry!)

Denk er vooral aan dat alle hormonale klachten een oorzaak hebben, bijvoorbeeld stress of insulineresistentie. Ga dit na, alleen dan kun je de klachten echt aanpakken!

Wat stress betreft…

Iets dat ik jullie graag wil meegeven; denk een stapje verder. Ik heb altijd ontkent dat mijn klachten door stress komen, totdat ik leerde dat mijn lichaam ook stress van zichzelf kan krijgen. Dus niet alleen van je drukke leven! Een disbalans in je darmflora of extreem veel sporten kan je lichaam ook in ‘stressmodus’ brengen. Kijk dus altijd verder dan je neus lang is!!

Volg me nu ook op mijn Facebook pagina!

Ik zal vanaf nu af aan een Facebook pagina bij gaan houden. Wil je op de hoogte blijven van mijn posts? Like/volg me dan hier;

https://www.facebook.com/Sascha-2061493370839105/

Lieve groetjes,

Sascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s