Hoe houd je het vol? 7 Tips!

Mijn diagnose PCOS was afgelopen maand een jaar geleden (happybirthday). Dit betekent automatisch ook dat het alweer een jaar geleden is dat ik anders ben gaan eten. Hier kun je lezen wat dat precies inhoudt.

Vaak krijg ik de opmerkingen dat mensen het zo knap van me vinden, dat ik mijn eetpatroon zo heb omgegooid. “Ik doe het je niet na,” zeggen ze dan. Daarom misschien eens leuk om uit te leggen hoe ik het dan volhoud, zodat jij het misschien wél (ongeveer) na kan doen!

Tip 1: Waarom begin je er überhaupt aan?

Kijk, voor mij was het vrij duidelijk. Op het moment dat ik de diagnose kreeg, bleek ook dat ik niet heel gemakkelijk kinderen zou kunnen krijgen in de toekomst. Dat is dus (voor mij) al een groot motivatie punt op zich. Daarnaast ben ik gaan denken aan de klachten die ik heb en wat voeding hierin voor mij zou kunnen doen.

Stel je nou eens voor je dat je elke dag extreem moe bent, maar je komt erachter dat wanneer je veel minder (geraffineerde) suikers eet, je veel meer energie hebt. Dan minder je toch je suiker inname? Bedenk wat voeding voor invloed heeft op je lichaam voordat je het in je mond stopt en of het de moeite en de smaak waard is om straks weer moe te zijn. Zeg het tegen jezelf!

Tip 2: Alternatieven

Om even verder te gaan op het voorbeeld van tip 1, neem alternatieven voor dat suiker waar je zo naar snakt als je het lastig vind. Denk aan dadels bijvoorbeeld, zitten ook nog eens veel vezels in!

Of als je besluit geen melk of zuivel meer te nemen, ga dan eens voor een plantaardige melksoort zoals amandelmelk bijvoorbeeld. Als je goed zoekt, kun je echt heel veel alternatieven voor producten vinden. Waardoor je alsnog heel veel kunt eten.

Tip 3: Maak het lekker!

Ik durf met zekerheid te zeggen dat ik in het afgelopen jaar niet een keer iets heb gegeten wat ik niet lekker vond. Puur omdat ik zelf vaak uitkies wat ik eet en dit ook zelf klaarmaak. Eet dus vooral voedingsmiddelen die je lekker vindt en die goed voor je zijn. Verheug je dan ook echt op de maaltijd. Positief denken helpt daarbij. Als je bij voorbaat al denkt dat je liever een koekje had gegeten dan die appel, blijf je met je gedachte in die ‘sfeer’ hangen.

Tip 4: Maak het makkelijk!

In het begin had ik er nog weleens een handje van om heel uitgebreid met veel ingrediënten te koken. Dit duurde vaak lang en daar had ik dan weer geen zin in. Als je daar wel zin in hebt, lekker doen natuurlijk! Maar je kunt ook eens, na een drukke dag gewoon wat groente wokken/roerbakken. Dat kost echt helemaal niet veel tijd en is nog lekker ook.

Tip 5: KLIEKJES

Dit is eigenlijk een beetje een verlengstuk van tip 4, maar mocht zeker niet ontbreken in mijn lijstje. Hoe handig is het namelijk als je de maaltijd van gisteren, vandaag als lunch mee kan nemen naar je werk? Scheelt weer lunch maken en stiekem worden je gerechtjes net even wat lekkerder als ze een nachtje in de koelkast staan. Dubbel winst dus.

Tip 6: ZONDIG en luister naar je lichaam

Ik ben echt van mening dat je lichaam aangeeft wat het nodig heeft, luister daarom goed naar je lichaam en eet wanneer je trek hebt, totdat je echt vol zit. Niet te snel eten en goed kauwen is hierbij belangrijk.

Maar als je nou een keer echt trek hebt in bijvoorbeeld chocolade, neem dan een stukje. Op deze manier voorkom je dat je voedingsmiddelen gaat verbieden voor jezelf. Zeg/denk ook niet “ik mag dit niet” maar “ik eet dit niet, want het is niet goed voor mij”.

Vermijd ook geen sociale uitjes, zoals verjaardagen of feestjes. Dat is echt zonde. Je kunt best een keer zondigen, maar daarna pak je de gewoonte van gezond eten gewoon weer op, alsof er niets is gebeurd!

Tip 7: de gewoonte

Voor de een zal het misschien wat langer duren dan voor de ander, maar geloof me; op een gegeven moment wordt het echt een gewoonte. Je hebt de lekkere en gemakkelijke alternatieve gevonden en je voelt je fijn. Je weet niet meer beter en soms verandert zelfs je smaak. Toen je voorheen veel suiker at, vond je het zo lekker, maar nu vind je een banaan al aan de zoete kant.

Geloof me, je went eraan.

Wat ik kan, kan jij ook.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s