Waarom ik gestopt ben met de pil + voor en na foto’s

Hi allemaal, in mijn vorige blog kon je lezen hoe mijn ervaring met het koperspiraaltje is. In deze blog kun je lezen wat mij overhaalde om te stoppen met de pil. Echter, is deze blog totaal niet bedoelt om je over te halen dat ook te doen, eerder om je de informatie te geven voor het maken van de juiste beslissing. Onthoud hierbij dat elk lichaam anders is,  wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken!

Goed, laten we beginnen. Eind van het jaar 2016 besloot ik dat ik het nieuwe jaar wilde beginnen zonder iedere dag kunstmatige hormonen te slikken. Ik was benieuwd naar mijn eigen cyclus en of ik me beter zou gaan voelen. Dus in januari 2017 heb ik een koperspiraal laten plaatsen. Mijn ervaring daarmee, kun je hier nog eens rustig lezen.

Ik stopte dus met de pil. Heb je er ooit over na gedacht wat de pil allemaal met je lichaam doet? Naast zwangerschappen voorkomen natuurlijk. Kort uitgelegd: De meeste pil soorten bevatten twee geslachtshormonen; oestrogeen en progesteron. De verhoudingen daarvan zorgen dat er geen eisprong meer plaatsvindt in het lichaam van de vrouw.

Op de lijst van kankerverwekkende middelen

Je weet wel, die ene lijst waar ook tabak op staat, van World Health Organization? Staat de pil ook op, heel gezellig klinkt het allemaal helaas niet. Het gaat hier met name om borstkanker, baarmoederhalskanker en leverkanker.

Onderaan deze blog staat een linkje naar een pdf bestand van IARC (International Agency for Research on Cancer) waar alle nodige informatie in staat over hormonale anticonceptie m.b.t. kanker. En je vindt daar een linkje naar een studie over hetzelfde onderwerp.

Even wat leukers, seks; 

Logisch is dat, je libido aanzienlijk omhoog gaat na het stoppen met de pil. Je lever maakt namelijk een eiwit aan genaamd Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) dat zich bindt aan testosteron, waardoor het inactief wordt. De pil zorgt voor meer SHBG, waardoor je dus minder vrij testosteron in je bloed hebt. Wat dus neerkomt op een lager libido.

Over de lever gesproken…

Jouw lieve lever moet de kunstmatige hormonen van de pil allemaal weer af zien te breken. Dag in, dag uit… Best wel een klusje, lijkt me.

En daarnaast natuurlijk de (hopelijk) bekende nadelen van de pil, zoals gewichtstoename, droge huid, trombose, depressie, tekort aan sommige nutriënten bijvoorbeeld b6, stemmingswisselingen e.d..

Uiterlijk

Je begrijpt dat ik er erg van schrok naar mate ik mij hierin ging verdiepen. Dus, zoals ik boven al schreef, ik stopte. En dit is wat het voor mijn uiterlijk deed;

IMG_7142
De zomer voordat ik stopte
tempImg
Nu

Oordeel zelf maar! Niet vergeten erbij te noemen dat ik ook mijn eetpatroon heb aangepast.

Natuurlijk zitten er ook voordelen aan het gebruiken van de Pil en nog een aantal andere nadelen. Ik deze blog belichtte ik vooral mijn redenen om te stoppen.

Zorg altijd dat je achter de beslissingen m.b.t. jouw lichaam staat!! 

Ben jij ook van plan om te stoppen met de pil? Laat het me weten 🙂

IARC link>scroll naar pagina 29 voor een samenvatting. https://monographs.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/06/mono100A-19.pdf

Study; Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1700732

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s