Klein stukje koper in mijn lijf

Hi allemaal, daar ben ik weer, terug van weggeweest van twee heerlijke weekjes in Spanje! Vandaag vertel ik jullie open en eerlijk over mijn ervaringen met het stukje koper dat zich bevindt in mijn lijf; het koperspiraal. Hoe wordt het geplaatst? Waarom koos ik hiervoor? Doet het plaatsen pijn? En als laatste; wat zijn de voor- en nadelen?

Het koperspiraal

Een koperspiraal is vaak een t-vormig plastic staafje met koperdraad daar om heen. Deze wordt meestal in de baarmoeder geplaatst door een gynaecoloog, maar soms wil de huisarts het ook nog weleens doen. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man onschadelijk worden gemaakt. Hierdoor kunnen zij geen eicel bevruchten. Daar komt nog bij dat het koper het baarmoederslijmvlies ongeschikt maakt voor innesteling. Mocht er dan toch een zaadcel op weten te boxen tegen het koper, dan is er nog geen sprake van zwangerschap. De kans op zwangerschappen tijdens het gebruik van een koperspiraal is 0,8%.

Plaatsing

Het plaatsen van het spiraaltje doet de gynaecoloog of huisarts vanuit een omhulsel waar het spiraaltje inzit. Het is de bedoeling dat je met je benen wijd (beetje ongemakkelijk) op een stoel gaat liggen. Om de baarmoeder goed te kunnen zien zal de arts een eendenbek bij je inbrengen. Daarna meet hij/zij op hoe groot je baarmoeder is en hoe deze ligt. Dit maakt het plaatsen makkelijker. Ik zelf vond dit totaal niet pijnlijk, hoogstens een beetje ongemakkelijk.

Vervolgens wordt de omhulling naar binnen gebracht en daarna zonder spiraal weer teruggetrokken. De draadjes die aan het einde van het spiraal hangen worden een stuk afgeknipt. Niet helemaal, want deze zijn nodig om het spiraal er in de toekomst weer uit te halen. Wist je dat een koperspiraal tot wel 10 jaar kan blijven zitten?

Doet het pijn?

Die vraag krijg ik wel meer en daar kan ik natuurlijk alleen voor mezelf antwoord op geven. Ja het doet pijn. Vooral het moment dat het spiraaltje er als het ware in wordt geschoten. Dit voelt als een ENORME menstruatie kramp. Maar dat was het dan ook. Plus dat de pijn erg snel weer was verdwenen en de ingreep in totaal maar 5 minuten duurde (exclusief voorgesprek).

En daarna?

Daarna begon ik gelijk al een beetje te bloeden en had ik erg last van krampen. Je moet bedenken dat er een lichaamsvreemd onderdeel in je lichaam is geplaatst en je lichaam gaat zijn best doen dit er weer uit te werken. Wat natuurlijk een logische reactie is.

Na ongeveer 6 weken krijg je nog een na controle om te controleren of het spiraaltje nog goed zit. Achteraf gezien had ik in de maanden na het plaatsen meer last van het spiraaltje dan tijdens het plaatsen zelf. Ik heb nog maanden last gehad van bloedverlies en vervelende krampen. Na een aantal maanden was het echter over. Ik gebruik het spiraaltje nu ongeveer 1,5 jaar en hij kan blijven zitten totdat ik bijna 29 ben.

Waarom slik je niet gewoon de pil o.i.d.?

Ik was helemaal klaar met de hormonen die in de pil ( en andere anticonceptie) zitten. Deze hebben vele nadelen voor je gezondheid. Als vervolg op deze blog zal ik in de volgende blog uitleggen wat voor nadelen dat precies zijn. Een koperspiraal is de betrouwbaarste oplossing, zonder hormonen.

Daarnaast vond ik het ook ontzettend fijn voor de komende 10 jaar niet aan anticonceptie te hoeven denken.

Voor een nadelen op een rijtje

Voordelen Nadelen
10 jaar niet druk hoeven maken om anticonceptie. De bijwerkingen van de eerste maanden.
Geen hormonen in je lijf (dus je eigen natuurlijke cyclus). Dit is ook beter voor je gezondheid. Je kunt niet zoals bij de pil zelf regelen wanneer je ongesteld wordt.
Relatief goedkoper dan de pil, koperspiraal is een eenmalige uitgave die soms (deels) vergoed wordt. Van de pil moet je een paar keer per jaar een goede voorraad inslaan. Beschermt niet tegen soa’s.
Kan goed gecombineerd worden met het geven van borstvoeding. Het plaatsen kan pijnlijk/ongemakkelijk zijn.
Kan gebruikt worden als noodanticonceptie doordat het innesteling tegen gaat. Mogelijk werkt ook het koper lichtelijk hormoonverstorend, al is dit nog niet bewezen.
Erg betrouwbaar.

Wat tips van mij, voor jou

Wil je ook een koperspiraaltje gaan zetten? Hier wat tips van mij om het net even wat makkelijker te maken:

  1. Neem iemand mee bij het plaatsen van een spiraaltje. Het is fijn dat er iemand bij je is die je een beetje kan opvangen. Zo had ik bijvoorbeeld mijn vriend meegenomen.
  2. Neem van te voren pijnstilling. Dit wilde ik gaan doen, uiteindelijk niet aan toegekomen. De reden hiervan was dat ik dacht dat ik eerst een intake gesprek zou hebben waarbij we ook het plaatsen zouden inplannen. Dit was dus niet het geval, het ging er gelijk in ;).
  3. Laat het plaatsen op een vrije dag! Na het plaatsen van het spiraaltje dacht ik nog wel even naar school te kunnen, die was toen der tijd tegenover het VUMC. Dat was niet zo’n goed plan. Ook autorijden is geen fantastisch idee, dus zorg dat degene die met je meegaat je ook weer even thuis afzet. Doe dan vervolgens rustig aan. Ik zou ook aanraden het spiraaltje te plaatsen in een rustige week.
  4. Zoek van te voren echt goed uit in hoeverre je het spiraaltje en het plaatsen daarvan vergoed krijgt om niet voor verrassingen te staan. Het verschilt namelijk per zorgverzekering door wie (huisarts of gynaecoloog) deze geplaatst wordt en bij welke zorgverzekering je zit.
  5. Laat je niet ompraten als jij deze beslissing voor jezelf gemaakt hebt. Mij heeft de gynaecoloog op het laatste moment nog proberen over te halen om een Mirena spiraal (spiraal met hormonen) aan te smeren. Vermoedelijk omdat deze minder lang meegaat en hij daar dus meer geld aan zou verdienen. Als het goed is heb je van te voren goed nagedacht voor deze beslissing.

Mocht je nog vragen hebben over mijn ervaring met het koperspiraaltje dan kun je deze altijd aan mij stellen. Volgende week plaats ik een blog over waarom ik ben gestopt met de pil en wat voor gezondheidsvoordelen dat voor mij (en waarschijnlijk dus ook voor jou!) heeft.

Vanaf nu zal ik elke woensdag avond een nieuwe blogpost voor jullie schrijven. Stay tuned!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s