Wat is endometriose?

In mijn allereerste blog, zie hier de link daarvan. Vertel ik hoe ik de diagnose pcos heb gekregen. Daarin vermeldde ik ook al even dat ik daarnaast ook last had van endometriose. Aan de hand van mijn klachten en een bloedonderzoek is dit naar voren gekomen.

In tegenstelling tot pcos is endometriose een chronische ziekte. Dit betekent dat je er dus niet meer vanaf komt. Wel kunnen de klachten aanzienlijk verminderen. Bij endometriose groeit het slijmvlies dat normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoederholte groeit, ook op andere plekken in de buikholte. Bijvoorbeeld in de darmen, blaas, eierstokken of middenrif. Dit groeit, net als het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder, door de veranderingen van hormonen in het lichaam van de vrouw. Hierdoor kan het elke cyclus erger worden. Het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder wordt elke maand weer afgestoten. Het slijmvlies buiten de baarmoeder reageert hier ook op en er wordt geprobeerd dit ook af te stoten waardoor er kleine bloedingen ontstaan. Dit bloed kan niet wegstromen via de vagina, zoals dat normaal gesproken wel gebeurt. In plaats daarvan ontstaan er verklevingen van het bloed.

OORZAAK

De precieze oorzaak hiervan is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat erfelijkheid, voeding, afweersysteem en factoren van buitenaf een grote rol spelen in het ontwikkelen van endometriose.

SYMPTOMEN

  • Hevige menstruatie pijn. Niet de krampen die sommige vrouwen hebben, maar hevige steken.
  • Constante buikpijn.
  • Darm-en blaasproblemen. Vooral rondom de menstruatie. Voorbeelden hiervan zijn krampen, obstipatie, diarree en pijn of branderig gevoel bij het plassen.
  • Vermoeidheid.
  • Pijn tijdens het vrijen.
  • Vruchtbaarheidsproblemen.

HEFTIGE MENSTRUATIE PIJN IS DUS NIET NORMAAL. Maak alsjeblieft niet dezelde fout als ik wanneer je een aantal van deze klachten hebt. De dokter vertelde mij dat ik gewoon een gevoelige baarmoeder had. Luister naar je eigen gevoel!!

DIAGNOSE

De diagnose endometriose kan je officieel pas krijgen door het laten maken van een laparoscopie. Dit is een kijkoperatie. Endometriose is namelijk niet de zien op (inwendige) echo’s. Ik heb echter nooit een kijkoperatie gehad. Dit omdat ik dat liever niet wilde. Gezien de hoge ontstekingswaarde in mijn bloed en de klachten die aansluiten bij endometriose, was het voor mij al duidelijk.

Wil je meer weten over endometriose? Kijk dan gerust even op www.endometriosestichting.nl!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s