Wat eet je dan wel? / Mijn eetgewoonten bij PCOS en Endo

In deze blogpost wil ik je graag wat meer inzicht geven over mijn eetpatroon. Ik ben van mening dat iedereen hier baat bij kan hebben. Je hoeft niet perse uit balans te zijn om gezond te willen eten!

Wel wil ik er graag even bij zeggen mij niet klakkeloos na te doen en vooral zelf je gezonde verstand te gebruiken. Ik ben immers (nog) geen deskundige en elk lichaam is anders! Gebruik dus vooral je gezonde verstand en doe wat goed voelt voor jouw lichaam.

Wat vermijd ik?

Ik zeg eigenlijk nooit tegen mezelf dat ik iets niet mag. Nee, ik wil dat niet eten om dat het niet goed voor me is. Dat klinkt al een stuk positiever naar jezelf toe.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, begin ik met het moeilijkste om te vermijden: suiker. Kijk voor de grap maar eens op een aantal labels van producten in de supermarkt. Je zult het vaker tegenkomen dan dat je denkt!

Je vraagt je misschien af waarom ik suiker vermijd. Suiker zorgt namelijk voor energie, wat we allemaal nodig hebben toch? Ten eerste kwam uit een bloedtest die ik heb laten afnemen dat ik intolerant ben voor suiker. Dit houdt in dat mijn lichaam suiker niet helemaal goed kan verdragen. Ten tweede, wanneer je iets eet, zeg een appel, zet jouw lichaam het suiker uit de appel om naar bloedsuiker. Hoe meer suiker in je bloed, hoe hoger je bloedsuikerspiegel.

Een te hoge bloedsuikerspiegel is schadelijk voor je vaatwanden en zenuwen. Daarom maakt je lichaam het hormoon insuline aan, om het bloedsuiker niveau naar beneden te brengen. Wanneer je veel suiker eet worden de insuline receptoren in je lichaam minder gevoelig. Hierdoor zal het dus minder snel reageren op bloedsuiker, waardoor je in een negatieve spiraal beland en alsmaar teveel insuline blijft aanmaken. Een te hoog insuline niveau kan de aanmaak van testosteron (geslachtshormoon) stimuleren. Waardoor deze weer uit balans kan raken met andere hormonen. Dit wil je natuurlijk niet! Dus daarom vermijd ik zoveel mogelijk (toegevoegde) suiker. Daarnaast vermijd ik ook producten met snelle suikers, bijvoorbeeld aardappelen. Deze hebben hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel.

Daarnaast eet ik geen gluten en koemelk en varkensvlees. Dit zijn producten die ontstekingen bevorderen. En dit is niet iets wat je wil bij endometriose! Meer daarover kan je lezen in mijn blog over endometriose. Daarnaast is uit een bloedtest ook gebleken dat ik niet goed tegen gluten en koemelk kan.

Maar wat kan je dan nog wel eten?

ZOOOOVEEEL! Als je mij het bovenstaande een jaar terug had laten lezen en er daarna bij had gezegd dat ik nog wel veel kon eten had ik je eerlijk gezegd ook niet geloofd. Maar geloof me, met wat extra moeite, doorzettingsvermogen en creativiteit kom je heel ver!

Zo eet ik HEEL VEEL GROENTE. Ik probeer bij (bijna) elke maaltijd groente te eten. Soms verwerk ik het in cakes, soms snack ik groente of ik eet het er gewoon simpelweg naast. Ik probeer vooral seizoensgroente te eten. Dit is namelijk de makkelijkste manier om te variëren met verschillende soorten.

(Zuur) Fruit. In fruit zit over het algemeen veel suiker, in zuur fruit zoals bessen bijvoorbeeld zit minder suiker dan in een banaan. Wanneer ik wel iets met veel suikers eet, zorg ik dat ik er een handje noten bij neem. Dit compenseert als het ware het effect op je bloedsuikerspiegel een beetje. Noten eet ik sowieso heel erg veel. Niet alleen omdat ik het heel erg lekker vind, maar ook omdat noten bomvol goede vetten zitten!

Peulvruchten zoals kikkererwten en bonen gaan er ook altijd wel in! Die zijn ook erg voedzaam. Daarnaast Eet ik ook graag glutenvrije granen zoals, quinoa, haver of boekweit.

En aangezien een geit geen koe is, eet ik ook met mate geitenkaas en geitenyoghurt. Naast het feit dat geitenmelk voedzamer wordt geacht dat melk van de koe, is het ook makkelijker te verteren voor het lichaam. Dit komt o.a. doordat geitenmelk van zichzelf gehomogeniseerd is. Bij koemelk wordt dit vaak gedaan als cosmetische stap bij het verpakken van.

Ook eet ik op z’n tijd gewoon vlees of vis. Kan gewoon prima! Het liefst wel biologisch.

Jouw eigen lichaam

Verder is het zo ontzettend belangrijk te luisteren naar wat voor jouw lichaam goed voelt. En wees vooral niet te streng voor jezelf!! Tuurlijk eet ik ook weleens iets wat ik beter niet had kunnen eten. Af en toe neem ik nog weleens een ijsje (zeker met dit weer) of eet ik een patatje. Zolang het maar niet de overhand neemt, is dat prima! Genieten hoort ook bij een gezonde leefstijl!

Ik zal binnenkort een blog delen van hoe een eetdag er voor mij uitziet, zodat je er een beter beeld bij kan krijgen. Dan ontdek je ook hoe simpel het eigenlijk kan zijn!

Als je vragen hebt, of suggesties voor de volgende blogpost, kan je deze altijd onderaan bij de reacties stellen. Mij een mail of een bericht sturen kan natuurlijk ook!

Een reactie op “Wat eet je dan wel? / Mijn eetgewoonten bij PCOS en Endo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s