Ik ben niet ziek, maar uit balans/ PCOS uitleg

In de vorige blog legde ik uit hoe ik erachter kwam dat ik PCOS heb. Natuurlijk begrijp ik erg goed als je niet precies weet wat dat inhoudt. Daarom leg ik het graag d.m.v. blog aan je uit! Komt ie:

PCOS staat voor Polycycsteus Ovarian Syndroom. Wat betekent dat er meerdere eiblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. De oorzaak van deze blaasjes is het feit dat er geen eisprong plaatsvindt door geslachtshormonen (oestrogeen en testosteron) die uit balans zijn. De follikel rijpt dus niet en er vindt dus geen eisprong plaats. De follikel vormt een cyste op de eierstokken. Normaal gesproken stijgt na het springen van het eitje het hormoon progesteron. Je begrijpt dat, wanneer er geen eisprong is, dit hormoon ook niet stijgt. Dit wordt opgemerkt door het lichaam, waardoor het lichaam blijft proberen om een eisprong te genereren. Wat weer als gevolg heeft dat het lichaam nog meer geslachtshormonen gaat produceren. Wanneer je hier even over nadenkt, zal je waarschijnlijk tot de conclusie komen dat dit een enorme neerwaartse spiraal is.

‘Ik ben niet ziek, maar uit balans’

De oorzaken van PCOS zijn nog niet volledig bekend. Wel is duidelijk dat overgewicht en erfelijkheid een enorme rol kan spelen in het ontwikkelen van deze hormonale disbalans.

De symptomen

Je krijgt deze diagnose wanneer je last hebt van 2 of meer van de volgende symptomen;

  1. Geen of een onregelmatige menstruatie. Simpelweg houdt dit in dat je eigenlijk nooit precies weet wanneer je ongesteld moet worden. Een ‘normale cyclus duurt 21 tot 35 dagen. Daarna is de kans wat groter dat er geen eisprong optreedt. Denk aan 40+ dagen.
  2. Teveel mannelijk hormoon in je lichaam. Dit kan je merken door, haaruitval, overgewicht en overbeharing.
  3. Kleine eiblaasjes (folikkels) op de eierstokken. Dit kan men alleen zien door middel van een echo.

Helaas zijn er nog meer symptomen die je kan hebben wanneer je PCOS hebt. Om er maar even een paar op te noemen: onvruchtbaarheid, hoofdpijn, vermoeidheid, acne, stemmingswisselingen en donkere vlekken (pigment) op het lichaam, voornamelijk in de nek en bij de oksels.

Verschillende vormen

Om het nog allemaal even iets ingewikkelder te maken, zijn er meerdere vormen van PCOS.

  1. Insuline resistentie, dit is de meest voorkomende vorm van PCOS. Het lichaam is minder gevoelig voor insuline (hormoon dat suikerstofwisseling regelt), waardoor de bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Een te hoge insuline-waarde zorgt ervoor dat de eierstokken meer testosteron aanmaken.
  2. Chronische ontstekingen, door onbekende oorzaken, kunnen ervoor zorgen dat de hormoonreceptoren minder goed werken. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer testosteron wordt aangemaakt dan nodig.
  3. Na de pil PCOS, zoals ik in mijn laatste blog al schreef, is het gebruikelijk na max. 6 maanden na het stoppen met de pil weer te menstrueren. Het lichaam heeft het moeilijk met zelf de juiste hormonen aan te maken.
  4. PCOS door omgevingsfactoren kan bijvoorbeeld ontstaan door de verkeerde voeding of andere allergieën.

Ik vermoed dat je nu wel even genoeg weet over PCOS! Mocht dat niet het geval zijn, mag je altijd vragen onderaan deze blogpost stellen. Dit was natuurlijk een redelijk beknopte uitleg van wat PCOS precies inhoudt. Ik wil dit onderwerp namelijk voor iedereen zo toegankelijk mogelijk maken!

Wil je weten hoe ik erachter kwam dat ik PCOS had?  Volg dan deze link!

Waar wil jij graag de volgende keer meer overlezen? Plaats het in een reactie onder deze blog, mijn facebookpost of stuur mij een bericht!

 

2 reacties op ‘Ik ben niet ziek, maar uit balans/ PCOS uitleg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s